SCHOOLGIDS 2024-2025
Sluit alles
Inhoudsopgave

Toetsvormen

Toetsvormen leerjaren 1 tot en met 3

Tijdens de eerste drie leerjaren worden de volgende vormen van het toetsen van de lesstof gebruikt:

Schriftelijke en mondelinge overhoring
Deze toetsen zijn vaak kort en het aantal vragen is beperkt. Bij een mondelinge overhoring worden meestal per les slechts enkele leerlingen overhoord; bij een schriftelijke overhoring de hele klas.

Proefwerk en eindtoets
Dit zijn schriftelijke toetsen, die minstens een week van tevoren worden aangekondigd. Omdat het om een afgerond deel van de leerstof gaat, worden er meer vragen dan bij een overhoring gesteld. Vaak duren deze toetsen een hele les. Omdat het bij een proefwerk en eindtoets om het inzicht in de leerstof gaat, tellen deze bij de vaststelling van het rapportcijfer zwaarder mee dan de overhoringen.

Gemeenschappelijke toets tijdens de toetsweek
Deze toets:

  • Is voor alle leerlingen van een bepaald leerjaar en onderwijstype hetzelfde;
  • is minstens een week van tevoren aangekondigd;
  • betreft de leerstof van een langere periode;
  • is bij voorkeur een afgerond deel van de leerstof;
  • omvat een groter aantal vragen over de totale leerstof;
  • duurt meestal een hele les en soms twee lesuren;
  • moet (vanwege het gemeenschappelijke karakter) door minimaal twee vakdocenten zijn goedgekeurd.

Naast deze toetsvormen zijn er ook nog projecten, excursies met een opdracht, reizen met een opdracht, taaldorp, verslagen, leesdossiers en kunstdossiers.

Toetsvormen in de bovenbouw

De toetsvormen die hieronder worden genoemd, worden afgenomen bij de leerlingen van 3- en 4-(t)mavo, 4- en 5-(t)havo en 4-, 5- en 6-(t)vwo. De leerlingen van deze leerjaren moeten kunnen aantonen dat zij een grotere hoeveelheid stof kunnen verwerken en inzicht hebben in de lesstof.

Hoe zwaar de beoordelingen van de verschillende toetsvormen wegen, staat vermeld in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Er zijn per schooljaar vier toetsweken gepland.

Bij bovenbouwleerlingen wordt de kennis van de lesstof als volgt getoetst:

PTA-toets
Deze toets is een onderdeel van het schoolexamen. Het bestaat uit schriftelijke of mondelinge vragen en opdrachten, of uit een praktische opdracht. Het cijfer voor deze toets komt in het examendossier en telt mee voor het uiteindelijke eindexamencijfer voor het betreffende vak. Schoolexamentoetsen kunnen meetellen voor het rapportcijfer.

Voortgangstoets
Deze toets telt mee voor het rapport, maar wordt niet opgenomen in het examendossier.

Handelingsdeel
Bij het handelingsdeel worden verschillende soorten opdrachten uitgevoerd. Deze opdrachten worden beoordeeld met de kwalificatie ‘naar behoren’ of ‘niet naar behoren’. Een leerling die niet alle handelingsdelen ‘naar behoren’ heeft uitgevoerd, kan niet worden bevorderd naar het volgende leerjaar en ook niet deelnemen aan het centraal eindexamen.

Profielwerkstuk vwo en havo
Het profielwerkstuk maakt deel uit van het examendossier. Het is een soort eindpunt van alles wat de leerlingen aan kennis en onderzoeksvaardigheden bij de verschillende vakken hebben geleerd. Het profielwerkstuk wordt gemaakt onder begeleiding van een docent. Deze begeleiding is in stappen vastgelegd en verloopt via de elektronische leeromgeving. De manier waarop leerlingen aan het profielwerkstuk werken en de mate van zelfstandigheid worden bij het eindoordeel betrokken. De leerlingen starten in 4-(t)havo en 5-(t)vwo met het maken van hun profielwerkstuk. Het heeft een studielast van 80 uur. Voor het profielwerkstuk en de presentatie daarvan wordt een cijfer gegeven dat deel uitmaakt van het combinatiecijfer.

Profielwerkstuk mavo
Dit werkstuk gaat over het profiel dat de leerling heeft gekozen. Het werkstuk heeft een studielast van 20 uur. Het wordt beoordeeld met goed, voldoende of onvoldoende. Leerlingen met een onvoldoende voor het profielwerkstuk krijgen geen diploma.

Praktische opdracht
Dit werkstuk is kleiner dan het profielwerkstuk. Een praktische opdracht heeft betrekking op een specifiek onderdeel van één of meerdere vakken. Het kan ook een onderzoek zijn. Soms wordt de praktische opdracht gepresenteerd.

Toetsingsregels en cijfers

Na een schriftelijke toets krijgen leerlingen uiterlijk binnen twee werkweken hun cijfer. Dit cijfer wordt ingevoerd in het systeem SOMtoday. Werkstukken en praktische opdrachten hebben een andere beoordelingstermijn. De toets wordt met de leerlingen besproken. Daarna kan de docent de gemaakte toets weer innemen.

Een klas krijgt maximaal twee proefwerken per dag.
In de toetsweken kunnen meer proefwerken per dag worden afgenomen.
In de onderbouw bedraagt het aantal proefwerken per week maximaal:

  • Drie in het eerste leerjaar;
  • vier in het tweede leerjaar;
  • vijf in het derde leerjaar.

Toetsen zonder voorbereidingstijd tellen hierbij niet mee. De genoemde maxima gelden dus niet voor de toetsweken.

Als uw kind tijdens het proefwerk met een geldige reden afwezig is geweest, mag het dit proefwerk inhalen.

Als uw kind tijdens een PTA-toets in de toetsweek ziek is, dan dient u de volgende dag voor 12.00 uur een handtekening te zetten op een ziekmeldingsformulier. Dit kan bij de receptie van de school.

Bevorderingsnormen

U en uw kind worden in november via onze website op de hoogte gesteld van de bevorderingsnormen.